Kuchnia świata od A do Z
Kuchnia kanadyjska cechuje się różnorodnością smaków i zapachów. Część wschodnia i zachodnia kanady słynie z potraw wykorzystujących owoce morza takie jak ostrygi, małże oraz przegrzebki podawane z pędami paproci lub jadalnymi wodorostami. Również z szeroką aprobatą serwowane są homary gotowane na parze lub pieczone na grillu z kolbą kukurydzy. Jeżeli ktoś nie lubi owoców morza warto skosztować łososia, pstrąga, marynowanych śledzi płetw foki w cieście z Nowej Funlandii. Najpopularniejszym mięsem w kanadzie jest wołowina, z której przyrządza się kolosalne hamburgery i steki podawane z fasolką i frytkami. Również w restauracjach tego kraju możemy posmakować wyszukanych dań z mięsa bizona, karibu, piżmowołów czy łosia. Będąc w kanadzie warto spróbować syropu klonowego, który perfekcyjnie nadaje się do racuszków, ciast, karmelków czy kawusi. W prowincjach nad atlantyckich panuje kuchnia akadyjska sięgająca korzeniami do kuchni francuskiej. Potrawy te przygotowywane są z dużym artyzmem możemy tu odnaleźć mięsa zapiekane w cieście, pikantne pasztety z wieprzowiny, zupy z groszku czy wyśmienite świeże brioches.
Kategorie
Słowa kluczowe
Komentarze
Wpis nie został jeszcze skomentowany!